Duscart Elektromobil Takımımız 2023 TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları İvmelenme Kategorisinde Türkiye Şampiyonu Oldu

Duscart Elektromobil Takımımız 2023 TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları İvmelenme Kategorisinde Türkiye Şampiyonu Oldu

TÜBÄ°TAK tarafından bu yıl on dokuzuncusu düzenlenen Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları ile bu yıl üçüncüsü düzenlenen Liseler Arası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları, 25 - 29 Nisan 2023 tarihleri arasında Kocaeli TÜBÄ°TAK Gebze YerleÅŸkesi’nde gerçekleÅŸtirildi. Alternatif ve temiz enerji kaynaklarının otomotiv sanayisinde kullanımını yaygınlaÅŸtırmayı amaçlayan yarışlara 60 üniversite takımı ile 45 lise takımı katıldı.

Akademik danışmanlığını Bölümümüz ÖÄŸretim Üyesi Dr. Murat TEZCAN’ın yaptığı DUSCART Elektromobil Ekibimiz, TÜBÄ°TAK tarafından düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışları 2023 Elektromobil kategorisinde 9 yerli komponent üreterek girmiÅŸ olduÄŸu yarışlarda ivmelenme kategorisinde Türkiye Birincisi olarak büyük bir baÅŸarıya imza attı. Prototip elektrikli araçlarda en önemli komponentlerin başında gelen yerli motora sahip tahrik sistemi tasarımı ve kontrolunda önemli bir tecrübe edinen ekip, aynı zamanda karbon ÅŸasi ve kabuk üretimi alanlarında da mukavim ve hafif malzeme üretimindeki baÅŸarısını kanıtlamış oldu.

TÜBÄ°TAK’ın katılımcı üniversitelerden talep ettiÄŸi dört adet zorunlu yerli ürün geliÅŸtirme koÅŸullarından olan motor, batarya yönetim sistemi, yerleÅŸik ÅŸarj birimi ve araç kontrol sistemi ile yardımcı komponentlerden batarya paketlemesi, Üniversitemizin Elektrik-Elektronik MühendisliÄŸi ve Makine MühendisliÄŸi laboratuvarlarında tamamen yerli parçalarla üreterek elektrikli aracımızda baÅŸarılı bir ÅŸekilde kullandı.

Son Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2023, Çarşamba